Sungguh Mengagumkan. Mari Kenali 10 Usahawan Terkaya Di Dunia

Kongsikan :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Pernahkah anda tertanya siapakah di antara usahawan yang terkaya di dunia? Terlalu ramai jika ingin disenaraikan siapakah usahawan yang terkaya itu. Ini di antara 10 usahawan yang sudah pun terkenal di mata dunia. Siapakah mereka itu? Sebelum itu, perlu diingatkan bahawa kejayaan milik semua orang, namun perlu usaha lebih keras untuk mencapai apa yang diingini. Sesiapapun boleh mengecapi apa yang diimpikan tetapi usaha seseorang itu yang membuatkan mereka boleh berjaya dan mencipta inspirasi kepada orang lain. Setiap kejayaan yang dikecapi adalah titik usaha mereka sendiri dan perlu meletakkan kepercayaan kepada diri sendiri. Hasilnya, kejayaan itu pasti akan datang juga kelak.

 

1. Elon Musk

Umur: 49 tahun
Asal: Austin, Texas
Founder: Tesla
Nilai bersih: $197 billion
Aset lain: Space Exploration Technologies ($18.7 billion aset privasi)

Elon Musk dikenali sebagai usahawan yang paling terkaya di mata dunia di mana beliau memegang beberapa buah syarikat untuk beberapa tahun. Setelah menamatkan pengajian di Stanford University, Musk merasmikan Zip2, salah satu daripada servis navigasi atas talian. Kemudian, beliau meneruskan perjuangan dalam bisnes dengan mencipta X.com iaitu sebuah sistem pembayaran atas talian yang kini dipanggil sebagai PayPal. Kedua-dua sistem ini dijual kepada syarikat yang lain, beliau tetap mengekalkan statusnya sebagai CEO dan juga Ketua Pereka bagi projek ketiga beliau iaitu Space Exploration Technologies (SpaceX) yang bertujuan membuatkan eksplorasi lebih berpatutan.

Pada tahun 2004, Musk mula menceburi dalam Tesla Motors (kini dikenali sebagai Tesla) yang telah mendorong beliau mendapat gelaran CEO di syarikat tersebut kenderaan tersebut. Tesla telah menghasilkan alat penyimpanan tenaga, aksesori automobile SolarCity pada 2016 dengan menggunakan tenaga solar(tenaga matahari).

Pada 2016, 2 buah syarikat lagi dibuka oleh beliau iaitu Neuralink dan juga The Boring Company dan beliaulah CEO syarikat tersebut. Neuralink mencipta mesin untuk membantu mereka yang paralisis bagi membolehkan mereka berinteraksi dengan komputer dan juga alat-alat telekomunikasi yang lain. Manakala, The Boring Company pula mencipta mesin yang agak membosankan yang bertujuan untuk dril terowong di bawah tanah bagi sistem pengangkutan awam di mana boleh membantu dalam mengurangkan kesesakan jalan raya di kawasan bandar itu.

 

2. Jeff Bezos

Umur: 57 tahun
Asal: Seattle, Washington
Founder: Amazon
Nilai bersih: $182 billion
Aset lain: Blue Origin ($7.15 billion aset privasi) dan $9.55 billion tunai

Pada tahun 1994, Bezos mendapat inspirasi untuk mencipta Amazon.com di mana pada asalnya penjualan buku secara atas talian. Pada tahun 2020, Amazon melonjak tinggi disebabkan oleh permintaan pembeli secara atas talian kerana Perintah Kawalan Pergerakan yang mengesyorkan rakyat untuk berada di rumah. Selain Amazon,beliau juga mempunyai syarikat lain iaitu Blue Origin, The Washington Post dan juga 10-000 tahun jam yang juga dikenali sebagai ‘Long Now’.

 

3. Bill Gates

Umur: 65 tahun
Asal: Medina, Washington
Founder: Microsoft Corporation
Nilai bersih: $1.32 billion
Aset lain: Cornerstore Building Brands equity, Republic Services equity dan lain-lain.

Microsoft dikatakan sebagai syarikat software yang terbesar di dunia di mana Microsoft juga menghasilkan komputer riba, menghasilkan buku melalui Microsoft Press, menghasilkan emel servis melalui Exchange server dan juga menjual video sistem permainan dan alat-alat lain.

 

4. Bernard Arnault

Umur: 71 tahun
Asal: Paris, France
CEO: LVMH
Nilai bersih: $109 billion
Aset lain: Moelis & Company equity, ($18.9 billion), Carrefour dan lain-lain.

Beliau memiliki syarikat berjenama yang dikenali seluruh pelosok dunia seperti Loius Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs, Sephora dan banyak lagi. Majoriti dari hasil kekayaan beliau datangnya dari Christian Dior SE, syarikat yang mengawal 41.2% LVMH. Beliau telah dijemput untuk melabur dalam LVMH pada tahun 1987 dan 2 tahun kemudian menjadi CEO di syarikat tersebut.

 

5. Mark Zuckerberg

Umur: 36 tahun
Asal: Palo Alto, California
Founder: Facebook
Nilai bersih: $95.6 billion
Aset lain: $2.88 billion tunai dan $225 million hartanah

Facebook merupakan network sosial yang terbesar di dunia yang membenarkan penggunaannya mencipta akaun/profil yang dapat menghubungkan mereka dengan rakan dan juga
keluarga dan bermacam lagi. Kini, Zuckerberg merupakan CEO Facebook yang mempunyai lebih dari 2.7 billion pengguna aktif setiap bulan pada Q3 2020.

 

6. Warren Buffett

Umur: 90 tahun
Asal: Omaha, Neb.
CEO: Berkshirre Hathaway
Nilai bersih: $88.3 billion

 

7. Zhong Shanshan

Umur: 66 tahun
Asal: Hangzhou, China
Founder: Nongfu Spring
Nilai bersih: $84.7 billion
Aset lain: Beijing Wantai Pharmacy Enterprise equity ($13.7 billion) dan $1.30 billion tunai.

 

8. Larry Page

Umur: 47 tahun
Asal: Palo Alto, California
Co-founder: Alphabet
Nilai bersih: $81.7 billion
Aset lain: $12.5 billion tunai

 

9. Sergey Brin

Umur: 47 tahun
Asal: Los Altos
Co-founder: Alphabet
Nilai bersih: $79.1 billion
Aset lain: $12.6 billiom tunai

 

10. Larry Ellison

Umur: 76 tahun
Asal: Woodside, California
Co-founder: Oracle
Nilai bersih: $79.1 billion
Aset lain: Tesla equity ($12.5 billion) dan $14,3 billion tunai.